Pera Mimarlık
Mutfak Tasarımı Modelleri
2022-10-27
Bir evin en çok ve sık kullanılan ortak alanı mutfaktır. Burada hem yemek yapılır hem yemek yenir, hem tek başına kahve içilir hem de aileyle sohbet edilir, yani kısacası zamanınızın çoğu mutfakta geçebilir. Bu yüzden tasarımı da insanlar için çok düşünülen, fikir ve çeşitlilik aranan konulardan biridir. Birçok insanın hayali modern, lüks ve şık bir mutfaktır. Tabii daha küçük, sıcak ve tatlı bir mutfak da oldukça tercih edilen bir modeldir. Bütün bunların en önemli aşamalarından biri mutfak dolaplarıdır. İstediğiniz mutfak modeline seçtiğiniz mutfak dolapları ile bir hayli yaklaşırsınız. Dolapların malzeme seçimi, renk seçimi, modelleri ve boyutları ile yeni mutfak tasarımları yapmak mümkün. Eğer büyük bir mutfağınız varsa, geniş ve işlevsel mutfak dolapları tercih edilebilir. Ama küçük bir mutfağınız varsa, buna bağlı olarak alandan tasarruf edecek şekilde kullanabileceğiniz mutfak dolapları tasarlanabilir. Mutfakta kullanılan ürünlerin düzgün ve tertipli olması için mutfak dolapları önemli bir işleve sahiptir. Hem çalışma alanınızı daraltmayacak hem de malzemelerinizi depolamak için yeterli alan oluşturulması gerekir. Bu yüzden tasarımı mutfağınıza ve zevkinize uygun olacak şekilde yapılmalıdır. Aynı zamanda bu mutfak dolaplarının mutfağınızdaki duvar, zemin ve diğer alanlar ile de uyumlu olması gerekir. Nasıl bir mutfak hayal ettiğinize göre farklı tasarımlar yapılabilir. Bunlar için gerekli olan birkaç konudan bahsedecek olursak, ilk olarak çizimleri yapılan dolapların daha sonra yapım aşamasından bahsedeceğiz. Birkaç örnek inceledikten sonra maliyet hesabı, ölçümler ve malzemelerden bahsederek, zevkinize ve bütçenize uygun olacak mutfak dolapları tasarımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Mutfak Dolabı Çizimleri
Mutfak dolapları tasarımı için öncelik yapılan çizimlerdir. Standart mutfak dolaplardan bahsedecek olursak; dolap genişlikleri 45,60,75 cm olarak ama genellikle 60 cm olarak çizilir. Dolap yükseklikleri ise 45,75,90 cm olarak ama genellikle 75 cm çizilir. Tabii bunlar için istisna olan alanlar olabilir. Mesela evyenin denk geldiği mutfak dolapları büyük olacaksa 2 kapaklı 60 cm olabilir, ama daha küçük bir evye veya daha farklı bir model evye varsa; buradaki ölçüler 40 ile 120 cm arasında değişebilir. Bunlara ek istisna olan bir diğer kısım buzdolabı üstü dolaptır. Bu ölçü de yine düşünülen buzdolabına göre değişebilir. Genel olarak 60 cm ile 120 cm arasında değişen buzdolabı ölçülerine bağlı olarak standart dışı dolaplar tasarlanabilir. Üst dolaplar ise zeminden yaklaşık 135 cm olarak, tezgah ile arasında 45 veya 60 cm olacak şekilde çizilir. Evyenin üst kısmına denk gelen kısımlarda ise 90 cm boşluk bırakmak gerekir. Aynı zamanda davlumbaz için de dolap tasarımlarında bir değişiklik yapılır. Bu kısım için ya hiç dolap eklenmez ya da daha az yükseklikteki dolaplar çizilebilir. Mutfak dolabının çekmeceli olanları ise 2 çekmece ile 3 çekmece arasında değişebilir. Buna bağlı olarak standart yükseklikteki yani 75 cm yüksekliğinde bir çekmece eğer 2 raflı ise rafları 37.5 cm, eğer 3 çekmeceli ise 25 cm olarak bölünür. 4 çekmeceye sahip alanlar da vardır ama bunlar oldukça az tercih edilir. Mutfak dolaplarının raflarından bahsedecek olursak bunlar genel olarak 2 veya 3 raftan oluşmaktadır. Bunlar gibi çeşitlilik sağlanacak mutfak dolapları, mutfağınızın şekline ve boyutuna uygun olacak şekilde dikkatlice çizilmelidir.
Mutfak Dolabı Yapımı
Mutfak dolabı yapımında oldukça dikkatli olmak ve adım adım ilerlemek gerekiyor. İlk olarak malzemeleri ayırmayla başlayabilirsiniz ve sayılarının doğruluğundan emin olmak gerekir. Bu malzemeler; raf, çekmece, farklı boyuttaki vidalar, tornavida ve matkaptır. Daha sonraki aşama için bir planlama yapmak gerekir. Raf, çekmece, kapak gibi malzemeleri ayrı ayrı organize ederek nereye yerleşeceklerini belirleyin. Sonra dolapları vidalar ile birleştirerek ana iskeleti tamamlayın. Kurulum tamamlandıktan sonra kapakları da monte ederek mutfak dolabının yapımını bitirebilirsiniz.
Mutfak Dolabı Örnekleri
En sık kullanılan ortak alanlardan biri olan mutfakta, eşyalarımızı saklayacağımız, mutfak malzemelerimizi koyacağımız mutfak dolapları, hem işlevsel hem de şık olmalıdır. Mutfağın şekline göre dolaplar da değişebilir, hem ölçüleri hem yerleşimleri farklılaşabilir. L veya U mutfak tipine sahipseniz köşe kısmına gelen mutfak dolapları için iyi bir tasarım yapmak gerekir. Paralel bir mutfak tipine sahipseniz genel olarak standart dolaplar kullanılır. Tabi bu standart dolaplar farklı tasarımlar ile de farklılaşabilir. Alt dolap, üst dolap ve boydan dolap olarak farklı tiplere sahip olan mutfak dolaplarında farklı ölçülerde, 2 veya 3 çekmeceli, katlanır kapaklı veya açılabilir kapaklı olarak çeşitlilik sağlanabilir.
Mutfak Dolabı Ne Kadar ?
Kullanılan malzemeye göre metretül birim fiyatı değişebilir. Örneğin MDF Lam kapaklı bir dolabın metretül fiyatı yaklaşık 2500 TL iken, düz lake kapaklı bir dolabın metretül fiyatı yaklaşık 3500 TL’dir. Membran ve akrilik boya için metretül fiyatı 3000 TL iken high gloss kapaklı bir dolabın metretül fiyatı 2750 TL’dir. Mutfak dolabının fiyatını etkileyen bir diğer unsur ise kullanılan tezgahtır. Laminat bir tezgah granit bir tezgaha göre daha az maaliyetli olacaktır. Mesela bir metrelik laminat bir tezgah yaklaşık 300 TL iken bir metrelik granitin ölçüsü yaklaşık 7000 TL’dir. Daha pahalı olan Çimstone ve Belenco tezgahta için bir metrelik birim fiyat 8000 TL ile 10000 TL arasında değişebilir. Bunlara ek olarak mutfak dolaplarının malzemesine ve tasarımına bağlı olarak işçilik de değişeceğinden, çok fazla işçilik isteyen dolaplarda daha fazla maaliyet gerekli olacaktır.
Mutfak Dolabı Renkleri Nasıl Olmalı ?
Mutfak dolapları çizildikten sonra bir diğer aşama olan malzeme ve renk seçimi ile hayallerinizdeki mutfağa sahip olabilirsiniz. Bu konuda başlıca dikkat edilmesi gereken şeylerden biri duvarlardır. Çünkü mutfak dolaplarının renkleri ile duvarların renkleri uyum içinde olmalıdır. Tabii ki mutfak dolabınıza göre duvarları boyatmanız, duvar kağıdı yapmanız mümkün. Aynı zamanda duvar renginize göre de dolap renkleri seçilebilir. Bunlara ek olarak, nasıl bir mutfak istediğiniz, mutfak dolabı renk seçiminde en önemli konudur. Birkaç diğer konu ise, mutfağınızın ne kadar doğal ışık aldığı ve pencere büyüklükleridir. Bunlara dikkat ederek seçilmesi gereken mutfak dolapları renklerine birkaç örnek verecek olursak; eğer bol güneş ışığı alan, büyük pencereli bir mutfağınız varsa renk seçimi daha kolay olacaktır. Böylece nasıl bir mutfak istediğinize göre renk seçimi yapabilirsiniz. Ferah ve aydınlık bir mutfak istiyorsanız açık renkler tercih sebebidir. Beyaz, açık kahve, açık gri gibi renkleri buna uygun tezgah ve fayans seçimi ile tamamlayabilirsiniz. Ama daha sıcak bir mutfak istiyorsanız ahşap renkler ile buna sahip olmanız da mümkün. Daha vintage bir mutfağa sahip olmak isteyenler ise yeşil ve lacivertin güzel bir tonu tercih edebilir. Daha koyu renkler ve çok renkler pek tercih edilmese de tabii ki nasıl bir mutfak istediğinize göre değişir.
Mutfak Dolabı Ölçüleri Nasıl Alınır ?
Mutfak dolabı ölçüsü için öncelikle mutfak tipine dikkat edilmelidir. Köşe açılarını da ölçebilmek için şerit metre ile açı ölçer alet ya da cihazlar kullanılır. Genellikle lazer metre kullanılarak mutfak dolabı ölçüleri alınabilir. Bunun en doğru şekilde yapılması için deneyim ve tecrübe önemlidir. Ölçüme başlamadan önce bir çizim yapılması gerekir. Duvarlar, pencere ve kapılar dikkate alınarak plan, kroki veya rölöve de dediğimiz bu çizimler yapılır ve bu doğru ölçüm için bir araçtır. Dolap ölçüsünü alırken zemin eğriliğine karşı duvarlarda mastar ve su terazisi ile kontrol sağlanabilir. Mutfak tipine göre köşe açılarını da kontrol ederek ölçüm tamamlanır. Bir önemli nokta ise mutfak dolabı projesinde imalat ölçüsü için minimum 5 cm boşluk verilmelidir. Mutfak kurulduktan sonra bu boşluk kapamayla kapatılabilir.
Mutfak Dolabı Hangi Malzemeden Olmalı ?
Mutfak dolabı tasarımında bir o kadar önemli bir konu ise malzemesidir. Sıklıkla kullanacağımız, suya ve ısıya dayanıklı olması gereken mutfak dolapları daha uzun ömürlü olsun diye oldukça kaliteli bir malzemeden olmalıdır. Dolapların ana gövdeleri ve kapakları ayrı malzemeden olabilir. Ana gövde için genel olarak MDF ve sunta kullanılmaktadır. Sunta daha ekonomik olmasına rağmen, daha az dayanıklı ve daha kısa ömürlüdür. Bu yüzden ana gövde için en kaliteli malzeme MDF olacaktır. MDF malzemesine teknolojik makineler ile yapılan işlemler sonucu yanmaz ve su geçirmez hale gelen malzeme olan MDF Lam ana gövde için en çok tercih edilen ve kullanışlı olan malzemedir. Dolap kapakları için ise ana gövdeye göre daha fazla malzeme seçeneği vardır. Yine MDF Lam ve sunta kullanılabilir. Bunlara ek olarak, membran kapaklar, ahşap masif kapaklar, akrilik kapaklar, high gloss kapaklar ve lake kapaklar tercih edilebilir. Sunta kapaklar yine ana gövdedeki gibi çok dayanıklı olmayan bir malzemedir ama ucuz olduğu için tercih edilebilir. MDF Lam ise yine ana gövde gibi oldukça dayanıklı bir malzeme olarak tercih edilebilecek kaliteli malzemeler arasındadır. Membran kapaklar, renk ve desen çeşitliliğine ek olarak oldukça dayanıklı bir malzeme olduğundan dolayı en çok tercih edilen mutfak dolabı hatta genel dolap malzemesidir. Ayrıca uzun ömürlü olması da tercih edilme sebeplerindendir. Ahşap masif kapaklar doğal ağaçlardan yapıldığı için oldukça pahalı bir malzemedir ve bu yüzden yeterli bütçeye sahip müşterilerin tercih edebileceği bir malzemedir. Akrilik kapaklar ise işçiliği kolay olan ve çok fazla renk seçeneğine sahip olarak orta bütçeli bir mutfak dolabı için tercih sebebidir. High gloss kapaklar adından da anlaşılacağı üzere parlak bir görünüme sahiptir ve ekonomik açıdan uygun olduğu için tercih edilir. Uzun ömürlü olan bu malzeme seçiminde maalesef renk seçeneği bulunmamaktadır. Son olarak lake kapaklardan bahsedecek olursak, diğer malzeme türlerine göre daha masraflı ve işçiliği daha yüksektir. Neme ve suya karşı oldukça dayanıklıdır. Kullanılan boyaya göre kalitesi değişen lake dolaplar, kaliteli bir boya ile sararma yapmaz ama kalitesiz bir boya kullanışmışsa sararma yapabilir.
Mutfak Dolabı Montajı Nasıl Yapılır ?
Dolap montajına başlarken ilk olarak dolapların ve kapakların doğru konumlandığından emin olmak gerekir. Daha sonra dolabın ön paneli için istediğiniz renk ve malzemedeki finisajı seçerek kapağı iskeletin iç tarafındaki gizli menteşeler ile takılır. Dolabın doğru konum ve yüksekliğini ayarladıktan sonra bir kalem yardımı ile gerekli noktaları işaretlenir. Su terazisi yardımı ile oluşturduğunuz çizgiler size referans olacak ve daha doğru bir montaj yapmanıza yardımcı olacaktır. Hatta lazerli terazi ile daha hızlı ve daha güvenilir bir sonuç elde edebilirsiniz. Montaj desteklerini taktıktan sonra dolabın yatay ve dikey konumunu ayarlayabilirsiniz. Daha sonra duvarın malzemesine dikkat ederek gerekli delikleri açarak naylon dübeller takılır. Böylece dolabı duvara monte ettikten sonra dolabın içindeki desteklerden birini yüksekliği ayarlayarak yatay konuma getirmek için, diğeri ise dolabın duvara sabitlenmesi için kullanılır. Daha sonra kapakları takıp açma yönünü ayarlayabilirsiniz. Menteşenin bir kısmı dolabın iç duvarına, diğerini ise kapaktaki yuvarlak oyuğa takılır. İki dolabı birbirine bağlamak için işkence kullanılır ve iki dolaptan da geçen delikler somun ve cıvata ile birleştirilir. Kapağın yüksekliğini ayarlamak için menteşenin üst ve alt kısmını gevşeterek yüksekliği ayarlayıp daha sonra vida sağlam bir şekilde sıkılır. Son olarak menteşenin derinliğini ayarlayarak kapağı dolaba yanaştırmak için menteşeyi ileri geri hareket ettirdikten sonra tekrardan vidalar sıkılanır. Böylece mutfak dolaplarının montajı yapılır.
Mutfak Dolabı Fiyatı Nasıl Hesaplanır ?
Mutfak dolaplarında fiyatlandırma yapmada kullanılan malzeme, dolap ölçüleri ve işçilik gibi birçok etmen vardır. Ana gövde ve kapaklar farklı malzemelerden yapılabileceği için kullanılan malzemenin birim fiyatı önemlidir. Daha sonra bu birim fiyat ile kullanılan malzeme miktarına göre bir hesaplama yapılır. Buna ek olarak kullanılan malzemenin işçiliğine göre eklenen işçilik maaliyeti de hesaba katılarak mutfak dolabı fiyatı hesaplanır.
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır ?
Eskiyen ve artık zevkinize uymayan mutfak dolaplarını boyayarak, yenilenmiş ve zevkinize uygun bir hale getirebilirsiniz. Bunlar için gerekli malzemeleri sayacak olursak; su bazlı akrilik boya, zımpara, kestirme fırça, rulo fırça, koruyucu örtü, mutfak yapışkanlı stoper ve akülü vidalama. Başta zor gibi görünse de dikkatli olduğu sürece her insanın yapabileceği boyama işlemi için ilk olarak dolaplar boşaltılmalı ve boyanmaması gereken yerler için örtü serilmelidir. Kulpları da çıkardıktan veya maskeleme bandı ile koruduktan sonra, dolap kontrolü yapılır. Aşınan veya delikli olan kısımlar alçı ve macun yardımı ile tamir edilerek pürüzsüz bir hale getirilir. Ardından zımpara işlemi ile boyamaya başlayabilirsiniz. İlk katı astar boyası olarak uyguladıktan sonra eğer daha kaliteli bir boyama işlemi istiyorsanız birkaç kat daha astar yapabilirsiniz. Daha sonra rulo fırça ve kestirme fırça ile istediğiniz renkteki boyama işlemine devam edebilirsiniz. Boyanın rengini daha iyi alması için birkaç kat daha sürebilirsiniz ama ilk katın kuruduğundan emin olduktan sonra diğer katı boyamalısınız. Daha uzun ömürlü ve sağlıklı boya için birkaç kat vernik uygulayabilirsiniz. Bunlar için parlak, yarı parlak ve mat seçeneği ile kendi zevkinize göre bir boyama işlemi yapabilirsiniz. Tüm bu boyama işlemi bittikten sonra örtüleri ve bantları çıkarabilirsiniz.
Mutfak Dolabı Nasıl Takılır ?
Mutfak dolabını hazır olarak aldığınız zaman kuran ekipler bulunuyor ama eğer siz takmak istiyorsanız, bunun nasıl yapıldığından bahsedelim. Bu işlem için gerekli malzemeler şarjlı ya da kablolu vidalama aleti, menteşe çekiç, metre ve su terazisidir. Aldığınız mutfak dolabı setinin içerisinde bulunun kullanım kılavuzunu dikkatlice okuduktan sonra, kuruluma başlayabilirsiniz. İlk olarak üst dolapları kapaklarını takmadan vidalar yardımı ile bir araya getirin ve terazi yardımı ile dolabı konumlandıracağınız alanı çizin. Daha sonra dolapları birbiri ile ve duvara vidalama aleti ile sabitleyin ve sonra kapakları da menteşe yardımı ile dolaba sabitleyin. Daha sonra aynı işlemi alt dolaplar de için yaparak yerlerine sabitleyin. Alt mutfak dolabının üst kısmını yani tezgahı ana dolaba sabitledikten sonra alt dolap kapaklarını monte edebilirsiniz. Verilen ölçülere göre küçük delikler yardımı ile tutacakları monteledikten sonra evye ve bataryayı monte edebilirsiniz.
Mutfak Dolabı m2 nasıl hesaplanır ?
Mutfak dolabının m2 hesabını yapmak için dolapların en ve boylarını bilmek gerekiyor. Mutfağınızda boylu boyunca dolap varsa mutfak uzunluğunuz ve dolap eninin çarpımı ile bulunabilir. Dolapların olmadığı kısımlar, mesela üst dolap için davlumbazın geldiği kısımlar çıkarılır. Ya da bir diğer yönetim ile bulundan dolap uzunluğu ve eninin çarpımı ile bulunur. Bu ölçüleri lazer metre ile kolayca hesaplayıp işlemleri öyle yapabilirsiniz.
Mutfak Dolabı Nasıl Çizilir ?
Mutfak dolabı çizimlerine başlarken ilk olarak mutfağın planı çizilir. Bu plana bağlı olarak tasarlanacak mutfağın nasıl bir dolap sistemi olacağı düşünülür. Daha sonra bu oluşacak şekle göre çizgiler çizerek tasarıma başlanır. İlk olarak yatay çizgiler, mutfak dolaplarının olacağı yerler ve boyu belirlenir. Bunlara belli aralıklar ile dikey çizgiler çizilerek ayrı dolaplar çizilir. Bu aralık genel olarak 60 cm ölçüsündedir ama mutfak şekline ve boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Daha sonra çekmece olacak kısımlar için birkaç yatay çizgi çizilir ve dolaplardaki raflar için de yatay çizgiler ile bir taslak oluşturulur. Daha sonra bunlara kalınlık verilir ve mutfak dolapları çizimi tamamlanır. Tasarım olarak dolap kapaklarına ek çizimler yapılabilir. Ayrıca kullanılacak malzemeye göre de çizimde birkaç değişiklik yapılabilir. Bunlar tamamen tasarıma bağlı olarak değişir. Ama genel taslak olarak mutfak dolabı çizimi bu şekildedir.