Mimarlık Nedir ?
Pera Mimarlık
2022-10-18
Birçok farklı tanımı bulunan mimarlık için binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlayan bilim ve sanat bütünüdür diyebiliriz. İnsanların yaşamlarını fonksiyonel ve ekonomik ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, temel ihtiyaçlarını karşılar ve gerekli alanı sağlar. Mimarlık sadece bina yapmak değil, insanlara işlevsel yaşam alanları ve kullanım alanları sunmaktır. Dolayısıyla mimarlık, insan var olduğu sürece var olmaya devam edecektir. Teknolojiyi ve yeni gelişmeleri takip ederek oluşan mimarlık, günümüzde önemli mesleklerden biridir ve geçmişte de bu derece önemliydi çünkü yaşadığımız çevreyi şu anki haline getiren, yaşam alanları oluşturan mimarlıktır. Dini yapılardan saraylara, kentsel dokulardan basit konut projelerine kadar tüm mekanların iç ve dış alanlarını tasarladı. Bunlar için bulunması gereken birçok özellik vardır. Mimarinin temel özelliklerini şu şekilde özetleyebiliriz:
- Üç boyutlu düşünmek ve yaratmak
- İş zekasına sahip olmak
- Yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip olmak
- Detaylara dikkat etmek
Bunlara ek olarak, mimari hakkında öğrenilecek çok şey var. Bu temelden hareketle önce mimarlığın ne olduğunu ve ne işe yaradığını tartışacağız, ardından tasarım ve restorasyon gibi dallara, ardından mimarlık eğitimi ve çizim gibi konulara değineceğiz.
Pera Mimarlık Prjoleri İçin https://www.peramimarlik.com/projeler.html adresini ziyaret edebilirsiniz. Ya da +90 532 447 27 25 numarayı arayarak Deneyimli Personellerimize ulaşarak Mimarlık Çizimleri ve Maliyetleri Konusunda Detaylı Bilgi Alabilirsiniz.
Mimarlık Nedir?
Mimarlığı, binaları ve yapıları planlama, tasarlama ve inşa etme süreci olarak tanımlayabiliriz. Bir bina sadece zemini ve çatısı olan bir yapıdır, gerçek mimarı bu binanın ötesine geçer ve mimar için farklı bir mimari tanım oluşturur. Mimarlık, sanat, bilim ve mühendislik alanlarında birleşik bir yol, çeşitli insan faaliyetleri için bir yer ve destek sağlayan çok disiplinli bir ana daldır. Mimarlık, yaşamı zevk ve ruh açısından zenginleştirir, ekonomik fırsat sağlar ve kültür ve geleneği yansıtan bir alan yaratarak çevreye uyumlu olmaya teşvik eder diyebiliriz.
Mimarlık Ne İş Yapar ?
Mimarlar yeni bina projeleri, tadilatlar ve geliştirmeler için tasarım yapar. Yeni binalar tasarlamaya, eski binaları restore etmeye ve mevcut binaların doğru kullanılmasını sağlamaya çalışırlar. Güvenlik, sürdürülebilirlik, fayda ve estetik en önemli kaygılarındandır. Bunu mimari bilgileri ve çizim becerileri ile yaparlar. Oldukça ayrıntılı çizimler oluşturmak için genellikle bilgisayar destekli tasarım (CAD) kullanırlar. Mimarlar tarafından elle çizilmiş olanlar da var, ancak zaman ve uygulanabilirlik açısından çok düşük seviyede diyebiliriz. Mimarların birçok farklı görevi vardır, bunları aşağıda sıralayabiliriz.
- Projenin genel gereksinimlerini belirlemek.
- Proje ve ekip yönetiminde rol almak.
- Şantiyede yönetimi ve kontrolü sağlamak.
- İhalelere katılmak.
- Hem tasarım hem de uygulama yaparak projeyi baştan sona kadar kontrol etmek.
- Müşteri ile sürekli iletişim halinde bulunmak.
- İnşaat mühendisi, harita mühendisi, metraj uzmanları, mimari teknologlar ve proje yöneticileri gibi diğer profesyoneller ile birlikte çalışmak.
- Projeyi çevresel etkileriyle düşünerek uygun bir hale getirmek.
Mimari Tasarım Nedir ?
Mimari tasarım, yapıları estetik ve işlevlerini göz ününde bulundurarak planlama sanatıdır ve sürecin tasarım yönüdür. Bundan genellikle bir mimar sorumludur. Tasarımın her detayı kullanıcıların günlük yaşamında önemli bir konumdadır ve farklılıklar yaratır. Yapının estetiğine ve işlevine odaklanan mimari tasarım, çevresiyle birlikte akan ve uyum içinde çalışan bir alan yaratma amacı vardır. Estetik göz önünde bulundurulduğunda mekanın hem amacına hem de vizyonuna en uygun ortamı yaratmak temel amaçtır ve belli bir kurala veya güzellik, işlevsellik algısına dayanılarak tasarım yapılır.
Mimarlık Restorasyon Nedir ?
Restorasyon tarihi binaların ve anıtların ve muhafazası konusunda uzmanlaşmış mimarlık dalıdır. Genel olarak eksik olan özelliklerin onarılması ya da aslına en uygun olacak şekilde inşa edilmesidir. Mimari restorasyon için bazı temeller vardır. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz:
-Tarihi mimari ve koruma
-Mimari teorisi ve tasarım anlayışı
-Yapı mühendisliği bilgisi
-Laboratuvarda, şantiyede ve ofiste çalışmak
Restorasyon mimarları bir projenin başından sonuna kadar çalışır ve kontrolünü yapar. Fikir aşamasından tamamlanmasına kadar olan süreci yönetir. Bu görevleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
-Sözleşme için ihale belgeleri hazırlamak
-İhtiyaç duyulan malzememin kalitesini, niteliğini ve uygunluğunu araştırmak
-Müşteriye projenin temelleriyle ilgili tavsiyede bulunmak
-Bütçe ve zaman kontrolü yapmak
-Fizibilite raporları ve tasarım teklifleri hazırlamak ve sunmak
-Bilgisayar destekli yazılım kullanarak 2 boyutlu ve 3 boyutlu tasarım yapmak
-Projenin amaçlarını ve gereksinimlerini göz ününde bulundurmak
-Geleneksel teknik ve malzemelerin kullanımı
Mimarlık Kaç Yıllık ?
Sayısal bölümünden öğrenci kabul eden mimarlık bazı üniversitelerde mühendislik fakültesinde, bazılarında güzel sanatlar ve tasarım fakültesinde, bazılarında ise mimarlık fakültesinde bulunur ve hepsinde 4 yıllık bir bölümdür. 8 yarıyıllık eğitim boyunca birçok farklı ders alarak tümünü başarı ile tamamlayan öğrenciler ‘Mimarlık Lisans Diploması’ alırlar.
Mimari Çizimler Nasıl ?
Mimari çizimler projeyi ayrıntılı olarak anlatan eskiz, plan, diyagram ve şemadan oluşur. Eskiz genel olarak elle yapılır ama az da olsa bilgisayar programları ile de yapılabilir ve genel olarak projenin tasarım aşamasında kullanılır. Diyagram ve şema da yine hem elle hem bilgisayar destekli tasarım kullanılarak yapılabilir ve bunlar genel olarak projenin tasarımını anlatan çizimlerdir. Mimarlar projenin konsept aşamasında genel olarak eskiz, diyagram ve şema kullanırken, uygulama aşamasında daha çok teknik çizim kullanılır. Bu teknik çizimler oldukça fazladır. 42 farklı çeşidi bulunan bu çizimlerin başlıcaları şunlardır: Vaziyet planı çizimleri, kat planı çizimleri, bitirme çizimi, çalışma planı, kesit çizimleri ve detay çizimleri. Bunlar için genel olarak bilgisayar destekli tasarım (CAD) kullanılır. Bunlar için birçok farklı program vardır. Başlıca kullanılan program Autocad’dir. Sketchup, 3dsMax, RhinoCeros gibi programlarda da çizim yapılabilir ama bunlar genel olarak 3d modelleme için kullanılır. Bunlara ek olarak Revit ve Archicad gibi programlarda 3d modelleme yaparak çizim halinde dosyalar oluşturulabilir.