Pera Mimarlık
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
2022-10-21
İç mimarlık bir binanın inşası ile bağlantılı olarak profesyonel hizmet vererek, iç mekan tasarımını insanların ihtiyaçları ve kullanımı ile ilişkilendirir. Bir binanın iç özellikleri için tasarım yapma stili olan iç mimarlık binayı yeniden anlamlandırır. Bir bina dışarıdan tamamen aynı görünebilir ancak içi mekansal olarak oldukça farklıdır. Bu yüzden iç mekanlar zamanla değişen kullanıcıların gereksinimlerine de duyarlı olmalıdır. Tüm bunlar göz önüne alınarak iç mimarlıkta temel amaçlardan biri sürdürülebilir olmasıdır. Çevreye duyarlı malzeme seçimi ve enerji kullanımı bilinçli olarak seçilir. İç mekanlara, alan tasarımlarına odaklanan iç mimarlar, mekana seçilecek olan mobilyalara süslemelere odaklanırken aynı zamanda oda yerleşimi, boyutu ve düzeni ile ilgili hissedilen uyuma da odaklanır. Bir iç mimar ilk olarak mekanı inceleyerek yaptığı analizler ile tasarım süreçlerini planlar. Daha sonra mekanın işlevini göz önünde bulundurarak eşya ve malzeme seçimi yapar. Müşteri beklentilerini de düşünerek bir eskiz projesi hazırladıktan sonra mekanda kullanılacak eşya ve malzemelerin listesini hazırlayıp kalite ve fiyat araştırması yapar. Son olarak kullanım ihtiyacına uygun fonksiyonel, güvenli ve estetik tasarımlar oluştururlar. İç mekan tasarımına ek olarak çevre tasarımı yapan iç mimarlar da vardır. İlk olarak bunları daha sonra tasarım, çizim, fiyat, program, ve ofisler gibi detayları inceleyeceğiz.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
İç mimarlık ve çevre tasarımı tüm canlılar için yaşanabilir ve sürdürülebilir, estetik duygusu yüksek iç mekanlar ve çevre tasarımı yapan bölümdür. İç mimarlık sadece iç mekan tasarımı yapan bir bölüm gibi görünse de çevre tasarımı da eklenince hem iç hem dış mekan tasarımı yapan bir bölüm haline geliyor. Sektörü ve gelişmeleri takip eden bilinçi bir iç mimar ve çevre tasarımcısının iş bulma olasılığı artıyor. Bu mesleğe sahip kişiler inşaat firmalarında, mimari danışmanlık firmalarında, ev dekorasyon şirketlerinde, devlet kurumlarında ve belediyede çalışabilirler. Mimarlar, müteahhitler ve inşaat mühendisleri başta olmak üzere diğer mesleklerde birlikte çalışarak mekanın doğru ve etkili bir biçimde kulllanılması için estetik ve işlevsel bir bakış açısı ile tasarımlarını yaparlar.
İç Mimarlık Tasarımları
Alanları daha verimli ve şık kullanmak için yapılan iç mekan tasarımları, doğru planlama ve estetik çözümler ile birçok faktörü bileştirerek bir çözüm yolu bulma sanatıdır. İç mekanda önemli rol oynayan faktörleri; görsel, dokunsal ve işitsel olarak özetleyebiliriz. Işık, renk ve biçim ile görsel faktörleri doğru ve estetik bir şekilde kullanmak bir iç mekan tasarımının önemli bir noktasıdır. Şekil ve doku gibi dokunsal faktörler ve gürültü ve yankı gibi işitsel faktörler de bir iç mekan tasarımının başlıca göz önünde bulundurulması gereken faktörlerdir. Bir tasarımcı ilgili alan için doğru malzeme, mobilya ve aksesuar seçimi ile o alana şekil verirler. Bunun için başlıca kullanılan malzemeler: Mobilya, aydınlatma, zemin ve duvar kaplamaları, metal, cam ve sanat eserleri. Bütün bunlar için sektörel yenilikleri takip etmek ve bunlara ayak uydurmak gerekir.
İç Mimarlık Çizimleri
Mekanın ne şekilde kullanılacağının çizimini yapan iç mimarlar ilk olarak eskiz tasarım örneğini çizerler. Daha sonra mekanın iç tasarımının planlanmasına dair zaman çizelgesi oluşturarak duvar kaplamaları, yer döşemeleri aydınlatmalar ve aksesuarlar gibi tasarım ögelerinin çizimlerini yapılır. Hem elle hem de bilgisayar destekli tasarım (CAD) kullanılarak yapılan çizimler ilk olarak bir şema halinde, mekanın düzeni hakkında fikir vermek için taslak bir çizim olarak başlanır. Daha sonra ayrıntılara da girilerek daha detaylı çizimler yapılır. Plan yerleşiminin taslağından, tefriş yerleştirilmesine, mobilyanın ayağından, aksesuarın bağlanma detayına kadar birçok çizimler yapılır.
İç Mimarlık Fiyatları
Bir iç mimari projede fiyatlandırma metrekare hesabına göre belirlenir. Bütün ayrıntısı hesaplanmış bir daire için 50-100 metrekare arası bir projenin basit çizimi 700-3000TL arasında, profesyonel bir çizim ise 7000-10000TL arasında değişebilir. 100-150 metrekare arası bir projede ise basit bir çizim için 3000-5000TL, profesyonel bir çizim için ise 10000-15000TL arasında bir fiyatlandırma yapılır. Bu fiyatlandırmalar, yapılan işin kalitesine, iç mimarın deneyimine ve müşterinin ihtiyaçlarına göre şekillenebilir.
İç Mimarlık Programı
Bir iç mimarın bilmesi gereken birçok program vardır. Öncelikle teknik çizim için bilinmesi gereken Autocad, 3d modelleme için bilinmesi gereken 3dsMax ile Sketchup, render için bilinmesi gereken Lumion ile Vray, görselleştirme için bilinmesi gereken Photoshop ile Illustrator programları başlıca bilinmesi gereken iç mimarlık programlarıdır. Bunlara ek olarak Cinema 4D, Blender, Archicad ve Solidworks gibi birçok program daha vardır. Kendi alanlarında birbirine benzeyen bu programlar öğrenildikten sonra kendilerini geliştirerek daha başarılı projeler yapmak iç mimara bağlıdır. Sadece öğrenmek değil kendini geliştirerek bu programları daha etkili ve bilinçli kullanmak gerekiyor.
İç Mimarlık İstanbul
Kentleşmenin çok fazla arttığı İstanbul’da iç mekanların önemi de artmaya başlıyor. İç mekanın doğru ve etkili kullanımı için iç mimarların görevi oldukça önemli bir noktada. Hem eğitim hem de iş anlamında oldukça gelişmiş olan, birçok fırsatı barındıran İstanbul, hem uluslararası üniversite ve ofisleri ile hem de zenginleşmiş nüfusu bünyesinde barındırdığından dolayı en önemli şehir diyebiliriz. Konut, otel, restaurant, hastane, sanat galerileri ve müzeler gibi yüzlerce yapının bulunduğu bu şehirde hayli olarak iç mimarlık da gerekli ve önemli. Bu mekanların artmasına bağlı olarak ihtiyacın da arttığı, iç mekanı daha etkili ve doğru kullanımına verilen önem de artmaktadır.
İç Mimarlık Ankara
Ankara da yine mimarinin çok fazla geliştiği şehirler arasında olduğu için iç mimari da buna bağlı olarak gelişmekte ve büyümektedir. Her geçen gün artan kentleşme ihtiyacı ile binaların iç mekanlarında farklılaşmaya gidilmesi gerekli bir noktadır. Daha kullanışlı alanlar yaratmak ve sürdürülebilir bir geleceğe sahip olmak için iç mimarların görevleri çok fazla ve çok önemli bir konumdadır.
İç Mimarlık İzmir
İzmir her geçen gün büyüyen ve gelişen bir şehir olarak mimaride de ihtiyacın arttığı bir şehirdir. Yaşanılan çevrenin değişme ve gelişme ihtiyacı ile gelen göçlere bağlı olarak kullanıcıların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup daha işlevsel bir iç mekan tasarımı yine çok önemli bir durumdur. Çünkü iç mekan, içinde bulunan insanın duygu ve düşüncelerini etkileyen, o anki moduna etki eden bir konumdadır ve doğru kullanımı ile daha iyi bir gelecek elde etmek o mekanın tasarımına bağlı olabilir.
İç Mimarlık Nedir?
İç mimarlık, mekanın tüm ihtiyaçlarını tespit edip, estetik kaygılarını göz önünde bulundurarak o mekanın daha işlevsel bir hele gelmesi için çalışmalar yapan bölümdür. Bir mekanın gereksinimlerini göz önüne alarak, renk ve aydınlatma gibi dekoratif ögeleri seçip bir iç mekanı eşlevsel ve kullanılabilir hale getirir. Mevcut alanı en iyi şekilde kullanarak iç mekanların tasarlanmasını üstlenen iç mimarlık kişilerin yaşam alanlarını daha kullanışlı bir hale getirmek için eşya ve aksesuarların tasarımını da yaparlar. Bir iç mimar müşterinin istek ve ihtiyaçlarını belirleyerek, mekanın ne şekilde kullanılacağının iyi bir analizini yaparak iç mekan tasarımına başlar. Bunlara duvar kaplaması, yer döşemeleri, mobilya tasarımları ve aksesuarlar gibi ihtiyaçları da karşılar. Projenin ihtiyaçlarını değerlendirerek kendi tasarımını oluşturur ve inşaat mühendisleri, müteahhit, mimar, döşemeci ve tesisatçı gibi birçok meslek grubu ile birlikte çalışarak projenin yürümesini sağlarlar. Bütün bunları yaparken estetik bir nakış açısına sahip olmak ve söktörel yenilikleri takip etmek oldukça önemlidir.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Nedir?
Gerek kapalı bir alan gerekse açık bir alan tasarımı yapan bölüm olan iç mimarlık ve çevre tasarımı, estetik duygusu yüksek iç mekan ve çevre tasarımlarının gerçekleştirilmesini saylayan bölüme denir. Genel olarak teori ve uygulamaya yönelik işler yapan bu bölümde her türlü mimari ve tasarımsal çalışmalar yapar. Kapalı bir mekanın iç kısmını ve dış çevreyi güzelleştirerek aynı zamanda daha güvenli bir hale gelmesi için çalışmalar yaparlar. Başlıca amaçları sürdürülebilir bir gelecek elde etmek olan çevre tasarımcıları, ortak kullanım alanları tasarlamak ve peyzaj düzenlemeleri gibi birçok işi yaparak canlılara kullanım kolaylıkları sağlarlar. Bu meslek grubunu iç mimarlıktan ayıran tek fark iç mimarlık bölümü sayısal puan ile, iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümünün eşit ağırlık puanı ile öğrenci kabul ediyor. Bunun dışında bu iki bölümden mezun olan öğrencilerin herhangi bir yetki ve yetkinlik farklı kalmıyor.
İç Mimarlık Nasıl Olunur?
Bir iç mimar olmak için üniversite mezunu olduktan sonra alınan diploma ile mesleğine başlayabilir. Yeni mezun bir iç mimar için iş olanakları daha azdır diyebiliriz. Birçok ofis bu iş için deneyim aramaktadır ama yine de bir iş bulmak o kişinin kendini geliştirmesi ve isteğine bağlıdır. İyi bir iç mimar olmak için gerekli birkaç gereksinim vardır. Bunları özetleyecek olursak;
- Detaycı bir bakış izlemek
- Hayal gücünün fazla olması
- Çevresel farkındalığa sahip olmak
- Gözlem ve analiz becerilerine sahip olmak
- Müşteriler ile etkili iletişim kurmak
- Yaratıcı ve görsel farkındalık bir kişiliğe sahip olmak
- Problem çözme yetisine sahip olmak
- Estetik bakış açısına sahip olmak
- Yenilikleri ve gelişmeleri takip etmek
- Autocad, Sketchup, 3dsMax, Lumion, Vray, Photoshop ve Illustrator gibi programlara hakim olmak
Bunlara ek olarak iç mimarlar gözlerini eğiterek, genel kültürlerini geliştirerek, çeşitli çağ ve dönem tarzlarını gözlemleyerek ve çeşitli alanlarda edindikleri hobiler ile farklı bakış açıları kazanarak iyi bir vizyon sahibi iç mimar olabilirler.
İç Mimarlık Kaç Yıllık?
Sayısal bölümden öğrenci kabul eden iç mimarlık bazı üniversitelerde güzel sanatlar ve tasarım fakültesinde, bazılarında ise mimarlık fakültesinde bulunur ve hepsinde 4 yıllık bir bölümdür. 8 yarıyıllık eğitim boyunca birçok farklı ders alarak tümünü başarı ile tamamlayan öğrenciler ‘İç Mimarlık Lisans Diploması’ alırlar.
İç Mimarlık Çizimleri Nasıl Yapılır?
İç mimarlıkta hem 2 boyutlu hem de 3 boyutlu çizim yapılır. Bunlar için ilk olarak eğitimde temelini aldığımız elle çizim ile başlanarak, serbest el çizimi ve perspektif çizimler ile desteklenir. Bir iç mekanın veya mobilyanın hem 2 boyutlu plan ve kesitini çizmek hem de 3 boyutlu perspektif görünümünü çizmek bir iç mimarın başlıca görevlerindendir. Bunları yaparken bağlanma detayı, teknik detayı, birim ölçüleri dikkate alınmalıdır. Çok ufak bir yanlış bile yapılmadan tamamlanması gereken çizimler şantiye sırasında önemli bir yere sahiptir. Bu çizimlerden takibi yapılarak bir iç mekan ve mobilyalar oluşturulur. Kısaca özetlyecek olursak, iç mimarlar tefriş düzeninden tefriş tasarımlarına kadar bütün çizimleri doğru ve etkili bir biçimde yaparlar.